FŐOLDAL»HÍREK
»Gulácsi Bence: Igyekszünk a tehetségeket megtalálni

Gulácsi Bence: Igyekszünk a tehetségeket megtalálni

2018-09-25 09:00

A Debreceni Labdarúgó Akadémia toborzásvezetője fontosnak tartja, hogy a DVSC-nél számítanak az utánpótlásra.



Egyre nagyobb szerepet tölt be Magyarországon a kluboknál a játékosmegfigyelők, más néven scoutok alkalmazása. A Debreceni Labdarúgó Akadémián tavaly nyár óta a 31 éves Gulácsi Bence tölti be ezt a feladatot Mező József és Gyarmati András társaságában. Fontos feladatot végeznek, hiszen általuk olyan tehetséges gyerekek kerülhetnek az utánpótlásba, akik később akár az első csapat erősségei is lehetnek.

- Alapvető feladatunk, hogy feltérképezzük Kelet-Magyarországon az ügyes gyerekeket, akik rövidtávú célként a Debreceni Labdarúgó Akadémia korosztályos csapatainak tudnának segíteni. Hozzáteszem, elég komoly konkurenciánk van, mert a pesti klubok erőteljesen jelen vannak, és próbálják megszerezni a legjobb játékosokat - kezdte Gulácsi Bence, a DLA toborzásvezetője. - A legfontosabb és elsődleges szempont, hogy a jövő NB I-es labdarúgóit megtaláljuk a DVSC számára. Két - több évtizedes edzői múlttal rendelkező - kollégámmal, Mező Józseffel és Gyarmati Andrással végezzük ezt a munkát. Sokat segítenek a tapasztalatukkal, míg én próbálok fiatalosabb szemléletet behozni, és így együtt jól kiegészítjük egymást.

- Milyen szisztéma szerint zajlik a közös munka?

- Összeállítunk egy menetrendet, hogy ki melyik mérkőzést tekinti meg. Elutazunk a bajnoki találkozókra, majd a következő hét elején megvitatjuk a tapasztalatinkat, hogy ki az, aki erősítést jelent számunkra, kit érdemes még egyszer megnézni. Elsődleges, hogy olyan képességű játékosokat találjunk, akiket ide tudunk hozni próbajátékra. Arról, hogy leigazoljuk-e, a korosztályos edzők, majd véglegesen a szakmai igazgató, Herczeg András és az ügyvezető, Makray Balázs közösen dönt.

- Egy esetleges igazolásnak azonban minden esetben anyagi vonzata is van…

- Valóban így van. A Magyar Labdarúgó Szövetség működési és nevelési költségeket érintő szabályzatához kell alkalmazkodnunk. Van egy átigazolási díj annak függvényében, hogy milyen típusú utánpótlás központtól, alközponttól, akadémiáról igazolunk, és a gyerek mennyi időt töltött el az egyesületében. Próbálunk jó kapcsolatot ápolni azokkal a klubokkal, ahonnan potenciálisan tudunk játékosokat igazolni.



- Milyen szisztéma alapján figyelitek a játékosokat?

- Az akadémiának és a scouting részlegnek van egy meghatározott szemlélete arról, hogy mi alapján keressünk. Alapvetően négy különböző szegmensbe tudjuk osztani a játékosmegfigyelést: technikai képzettség, mentális és fizikális adottságok, illetve a taktikai tudás. Ezeket szoktuk különböző képességek alapján értékelni, és ha olyan játékost találunk, aki háromban kiemelkedő, vagy olyan tulajdonsággal bír, ami alapján megállná a helyét nálunk is, akkor lépünk, felvesszük a kapcsolatot a gyerekkel, a szülővel és a klubbal.

- Azok számára, akik nem ismernek, mit lehet tudni rólad?

- A debreceni labdarúgóéletnek már régóta részese vagyok. Hatévesen kezdtem el futballozni az Olasz Focisuliban, serdülőként a DSI-ben, majd ifiként a DVSC utánpótlásában játszottam. Érettségi után felvételt nyertem a Debreceni Egyetemre, akkor kerültem a DEAC-hoz, ott játszottam felnőttként, illetve lassan tíz éve különböző munkaköröket töltök be a magyar futballban. Huszonegy évesen a DEAC technikai vezetője voltam, majd egyéves ebesi kitérő után játékosmegfigyeléssel kezdtem el foglalkozni. Korábban menedzsercégeknek dolgoztam, tavaly nyár óta pedig a Debreceni Labdarúgó Akadémiát segítem.

- Az elmúlt bő egy évben kik azok a játékosok, akik általad kerültek ide, és akikről esetleg később is hallhatunk?

- Több tehetséges játékost is igazolt az akadémia, az idei nyáron különösen jól sikerültek az erősítések. Példaként említhetném a 2005-ös csapatnál Batai Tamást, akit a korosztály edzőjével, Garamvölgyi Péterrel együtt hoztunk ide, illetve Kokovai Csongort és Vaskó Aurélt. A 2004-esek között Sipos Szabolcs, Hegedűs Tamás, Székelyhidi Sándor, Lázók László és Nagy Roland tűnik ígéretesnek, de szinte folyamatosan érkeznek általunk próbajátékosok, akikkel megpróbáljuk megerősíteni a csapatokat.

- A gyerekek számára mivel lehet vonzóvá tenni a Debreceni Labdarúgó Akadémiát?

- Próbáljuk különböző beruházásokkal növelni az akadémia népszerűségét, most például a fedett műfüves pálya is elkészül hamarosan. Itt minden lehetőség adva van a fejlődéshez, és ami nagyon fontos: a DVSC-nél számítanak az utánpótlásra, az akadémiáról kikerülő tehetségekre. A mindössze 18 éves Kusnyír Erik már bejátszotta magát az első keretbe, amelyben egyébként jelenleg tizenhat saját nevelés található. Az ide érkező gyerekeknek tudunk jövőképet mutatni, és azt mondani, hogy ha megfelelően teljesít az utánpótlásban, akkor felnőtt NB I-es játékos válhat belőle a DVSC-nél.
Nyitrai Daniella


Aktuális hírek, események